Dijital ekonominin büyümesi OECD genelinde genel büyümeden daha iyi performans gösteriyor

İstanbul, 15 Mayıs (Hibya) - Bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT) sektörü 2013-2023 yılları arasında ortalama yüzde 6,3 ile, analiz edilen 27 OECD ülkesindeki toplam ekonomiden yaklaşık üç kat daha hızlı büyüdü.

Dijital ekonominin büyümesi OECD genelinde genel büyümeden daha iyi performans gösteriyor

Yapay Zekâ konusunda Outlook, yatırımların - ve risklerin - artmakta olduğunu, ancak benimsemenin oldukça yoğunlaştığını göstermektedir. Örneğin, jeneratif Yapay Zekaya yapılan yatırım 2022'de 1,3 milyar ABD dolarından 2023'te 17,8 milyar ABD dolarına yükselirken, buna paralel olarak, 2022'nin sonlarından bu yana küresel olarak saygın haber kaynakları tarafından bildirilen jeneratif Yapay Zeka olaylarında ve tehlikelerinde 53 kat artış oldu.

Yapay Zeka'nın benimsenmesi, 2023 yılında OECD'de BİT firmalarının ortalama yüzde 28'inin Yapay Zekâ kullandığı bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) sektöründe yoğunlaşmıştır ve bu oran diğer tüm sektörlerden daha yüksektir. Yapay Zekâ'nın faydalarının geniş çapta paylaşılabilmesi için diğer sektörlerde de yaygınlaşma oranlarının artması gerekiyor.

“Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörü küresel büyümenin temel itici güçlerinden biridir. Ancak ülkeler arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. 2013 ve 2023 yılları arasında en yüksek ve en düşük ortalama sektör büyüme oranlarına sahip ekonomiler arasında yüzde 10 puandan fazla bir fark vardır. OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, 2024 OECD Dijital Ekonomi Görünümü'nün bu ilk cildinin, politika yapıcıların dijital teknolojilerin olağanüstü fırsatlarından yararlanırken aynı zamanda ilgili riskleri ve aksaklıkları yönetmemizi sağlayacak etkili politikalar tasarlamalarına yardımcı olacak yeni bilgiler ve veriler sağladığını belirtti:

“Bulut bilişim ve Nesnelerin İnterneti gibi teknolojiler geniş çapta yaygınlaşırken, yapay zeka gibi veriye bağlı teknolojilerin benimsenmesi düşük kalmaktadır. Yapay Zekâ'nın yararlarının daha yaygın bir şekilde paylaşılması ve sürdürülebilir, dirençli ve kapsayıcı büyümenin desteklenmesi için, diğer sektörlere yayılma oranlarının artması gerekiyor.”

 

  Hibya Haber Ajansı